Els col·legis Alfauir-Ròtova de Ròtova, Mónica Pont de Bufali, Pintor Teodoro Andreu d’Alzira, Sant Miquel de Tavernes de la Valldigna, Félix Rodríguez de la Fuente de Manises i Riu Millars de Ribesalbes s’han proclamat guanyadors del concurs ‘Berto Zampapilas’
València, 21 de juny de 2022
Aquest matí, el CEIP Félix Rodríguez de la Font de Manises ha acollit l’acte de lliurament de premis de la campanya de sensibilització ambiental Berto Zampapilas, una iniciativa que pretén promoure la recollida selectiva de piles i bateries usades entre els centres escolars de la Comunitat Valenciana i que, enguany, ha aconseguit acumular prop de 18.000 kg d’aquests residus.
Com a part del projecte, que també inclou activitats teatralitzades en els col·legis a càrrec d’un equip d’educació ambiental, cada any s’organitza una competició entre els centres escolars participants. Així, el concurs Berto Zampapilas entrega 1.500 € a les 6 escoles (2 centres públics, privats o concertats; 2 centres rurals agrupats i 2 centres d’acció educativa singular) que més residus hagen acumulat –en valors absoluts i relatius– en un termini de 20 dies lectius.
Amb tal fi, els centres participants reben prèviament un o diversos contenidors per a la recollida selectiva de piles i acumuladors portàtils. En ells, han de depositar aquests residus sempre que procedisquen de les famílies de l’alumnat, del professorat o del propi centre escolar.
Els guanyadors de la cinquena edició de Berto Zampapilas han sigut, en la categoria de col·legis rurals agrupats, el CRA Alfauir-Ròtova (amb 424,3 kg recollits), de Ròtova, i el CEIP Mónica Pont (157,7 kg/alumne o alumna), de Bufali. Quant als CAES, el premi ha sigut per al CEIP Pintor Teodoro Andreu (504 kg), d’Alzira, i el CEIP Sant Miquel (3,32 kg/alumne o alumna), de Tavernes de la Valldigna. Finalment, entre els col·legis públics, concertats i privats; han destacat especialment el centre amfitrió, el CEIP Félix Rodríguez de la Fuente de Manises (1007 kg recollits) i el CEIP Riu Millars de Ribesalbes (7,62 kg/alumne o alumna).
Tots ells han rebut, de part del propi Berto Zampapilas, un xec simbòlic de 1.500 € que podran canviar per material escolar i/o esportiu. L’acte ha comptat també amb la presència del Director de Màrqueting i Esdeveniments de Ecopilas, Julio Lema; el Responsable de Comunicació de European Recycling Platform (ERP), Iago García; i el Subdirector General de Qualitat i Educació Ambiental de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, José Vicente Miró.
Una iniciativa consolidada
La fi del curs escolar 2021/2022 tanca també la cinquena edició del projecte d’educació i sensibilització ambiental, una iniciativa que, al llarg d’aquests anys, ha aconseguit consolidar-se entre els centres escolars de la Comunitat Valenciana. Promoguda per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica –juntament amb les entitats gestores dels sistemes col·lectius de responsabilitat ampliada del productor de piles i acumuladors (SCRAP) Ecopilas i European Recycling Platform (ERP)–, el seu principal objectiu és involucrar a alumnat, professorat, pares i mares en la gestió de les piles i bateries usades.
Prova d’això és que, en la primera edició que recupera la presencialitat després de la crisi sanitària de la Covid-19, han participat 100 centres escolars. En total, 21.015 alumnes de primària que, a través de la història d’aquest divertit personatge, han treballat a l’aula els beneficis ambientals de la separació de residus en origen.
En global, al llarg de les quatre edicions presencials de la campanya, s’han recollit més de 85.000 kg de residus de piles i acumuladors, la qual cosa suposa el 10% del total de piles recollides durant un any en la Comunitat Valenciana. Una xifra gens menyspreable producte de la implicació de 442 centres escolars i uns 111.000 alumnes.